Klok tikt voor zoektocht naar nieuw pand voedselbank IJmond-Noord. Bestuur overweegt desnoods stuk grond te kopen en zelf maar te gaan bouwen

Marjolein Zandbergen van de voedselbank: ,,Zoektocht naar een nieuw pand blijkt niet makkelijk.’’
© Foto Ronald Goedheer

BEVERWIJK

De klok tikt onverbiddelijk de dagen weg voor de Voedselbank IJmond-Noord. Minder dan 300 dagen heeft ze nog om een nieuw onderkomen te vinden, wil ze niet het risico lopen straks op straat te staan.

Het bestuur van de voedselbank overweegt inmiddels zelfs de optie een stuk grond aan te kopen om zelf maar te gaan bouwen.

Het huidige pand aan het Hilbersplein in Beverwijk is eigendom van woningcorporatie Pré Wonen. De huidige bebouwing aan het plein zal worden gesloopt voor nieuwbouw. Dat betekent dat voor de voedselbank daar, na vijftien jaar, per 1 januari 2022 geen plek meer is.

„De zoektocht naar een nieuw onderkomen is niet makkelijk”, vertelt bestuurslid Marjolein Zandbergen. „We hebben inmiddels wel een aantal panden bekeken, onder meer bij de Parallelweg. Maar het liefst zouden ook straks weer zo centraal mogelijk zitten. Klanten, onder wie veel ouderen, moeten ons ook lopend goed kunnen bereiken.”

De huisvestingskosten voor de voedselbank worden betaald door de vier deelnemende gemeenten: Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Castricum. Uiteraard schrijven die geen blanco cheques. De voedselbank betaalt nu 1.250 euro aan huur per maand. Zandbergen mikt erop straks niet meer dan 1.500 euro per maand te betalen.

Supermarktmodel

Het nieuwe onderkomen zal mede bepalend zijn voor de koers die de Voedselbank IJmond-Noord in de toekomst gaat varen. Ze staat daarbij voor de keuze tussen de traditionele vorm waarbij klanten wekelijks een door de voedselbank samengesteld pakket krijgen uitgereikt, of het zogenoemde ’supermarktmodel’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Voedselopslag bij de Voedselbank IJmond-Noord.
© Foto Ronald Goedheer

In dat supermarktmodel, waar inmiddels diverse voedselbanken in Nederland op zijn overgestapt, stelt de klant zelf zijn pakket samen. Grote voordeel daarbij is uiteraard de keuzevrijheid die de klant krijgt, met de zekerheid dat die thuis geen producten alsnog weggooit vanwege bijvoorbeeld een voedselallergie. Gebleken nadeel is wel, dat de voedselbanken die dit systeem hanteren, soms met minder populaire producten blijven zitten.

Zandbergen: „Omdat wij klanten in vier gemeenten hebben, zou een tussenvorm ook denkbaar zijn. Dan zouden we bijvoorbeeld de uitdeelpunten in Castricum en Uitgeest overeind kunnen houden met vaste pakketten, en voor Beverwijk en Heemskerk kunnen overstappen naar een winkelmodel. Maar het hangt allemaal erg af van wat voor plek we waar straks kunnen vinden.”

De nieuwe locatie moet 400 tot 450 m2 aan ruimte bieden. Die ruimte moet op te delen zijn in een plek voor voedselveilige opslag van producten, een werkvloer dan wel winkelruimte en voor een koelcel.

’Prei!’

Zandbergen: „Daarnaast is het voor ons belangrijk, dat het laden en lossen inpandig kan gebeuren.” Ze heeft het nog niet gezegd of de grote garagedeur aan de achterzijde van het huidige pand rolt omhoog en de witte voedselbank-bestelwagen met het opvallende oranje logo rijdt naar binnen. „We hebben brood, we hebben vlees en groente”, meldt de chauffeur even later. „Ruik je het? We hebben prei!”

(Tekst gaat door onder de foto)

Marjolein Zandbergen van de Voedselbank IJmond-Noord: ,,Desnoods kopen we een stuk grond.’’
© Foto Ronald Goedheer

De deelnemende gemeenten hebben, evenals de woningcorporaties in het gebied, al aangegeven zelf geen vastgoed te hebben die voor de voedselbank geschikt is. „We zullen dus echt zelf verder moeten zoeken. Tips zijn welkom. Wat voor ons wel een voorwaarde is: we gaan niet ergens voor één of twee jaar zitten. We moeten minimaal vijf jaar terecht kunnen, en liefst langer. Om te kunnen investeren in je onderkomen, heb je dat echt wel nodig.”

Grond

Voor het geval er geen pand wordt gevonden overweegt het bestuur inmiddels ook om, met hulp van een bank, een stuk grond te kopen en zelf dan maar een loods te laten neerzetten. Zandbergen: „Het voordeel is dat je het dan precies kan inrichten als je zelf wilt. Maar de kans dat we dan in het centrum van Beverwijk uitkomen, is wel aanzienlijk kleiner. We hebben het nu eenmaal niet echt voor het uitzoeken.”

Schroom niet

De Voedselbank IJmond-Noord bedient nu 152 huishoudens, waarvan 86 in Beverwijk, 37 in Heemskerk, 15 in Uitgeest en 14 in Castricum. Bestuurslid Marjolein Zandbergen wil mensen nog eens op het hart drukken vooral niet te schromen zich aan te melden als klant als hun situatie daarom vraagt. Aanmelden kan bij Socius Maatschappelijke Dienstverlening of MET Heemskerk via telefoonnummer 088-8876900