Klant worden, hoe kan dat

Wie kan klant worden bij Voedselbank IJmond?

Woont u in Beverwijk, Velsen Noord, Heemskerk, Castricum en Uitgeest dan kunt u terecht bij Voedselbank IJmond Noord.

De Voedselbank helpt de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om de zelfredzaamheid van onze klanten te vergroten, werken we samen met lokale organisaties, die onze klanten helpen om weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn.
Waar kunt u zich aanmelden?
Bij het loket van Socius Maatschappelijke Dienstverleners in de gemeente waar u woont. Het telefoonnummer van het loket is: 088 88 76 900

Voedselbanken hanteren zogenaamde leefgeldcriteria, zie hieronder. Deze worden elk jaar opnieuw vastgesteld door de voedselbanken.

Nieuwe criteria
Per 1 januari 2018 gelden de volgende criteria om in aanmerking te komen voor een voedselpakket.

• Basisbedrag per huishouden: € 130,-.
• Per persoon: € 85,-.

De nieuwe normbedragen per maand per gezin worden dan (voorbeelden):
1 persoon € 215
2 volwassenen € 300
1 volwassene en 1 kind € 300
1 volwassene en 2 kinderen € 385
2 volwassenen en 2 kinderen € 470
1 volwassene en 3 kinderen € 470

(*Naast echtparen komen ook 2 volwassenen, die op andere manier samenleven / de voordeur delen in aanmerking als zij aan de toetsingscriteria voldoen).

Waar kunt u zich aanmelden?
Bij het loket van Socius Maatschappelijke Dienstverleners in de gemeente waar u woont. Het telefoonnummer van het loket is:088 88 76 900

Neem voor de (her)aanvraag uw bankafschriften van de laatste 3 maanden mee en uw burgerservicenummer (BSN).

Waar kunt U uw pakket ophalen?
Als u in aanmerking komt voor een voedselpakket, krijgt u een brief waarin staat waar en wanneer u het pakket kunt ophalen.
Vergeet de eerste keer niet om uw legitimatiebewijs mee te brengen.

Afmelden bij het niet komen ophalen van het voedselpakket:
Indien een klant zijn/haar voedselpakket niet kan ophalen, dient de klant via onderstaand e-mailadres of onderstaand telefoonnummer zich af te melden.
Als het mogelijk is donderdag vóór 9.00 uur, maar uiterlijk de betreffende vrijdag voor het sluitingstijdstip van het uitdeelpunt.
per e-mail: klantenrelatie@voedselbankijmond.nl
t 06 27 26 83 71

Indien de klant 2x zonder afmelden het voedselpakket niet komt ophalen, wordt de klant van de lijst verwijderd. Hij/zij moet zich opnieuw aanmelden via Socius.

Uitdeelpunten:
Beverwijk: de Vredevorstkerk
Heemskerk: de Mariakerk
Castricum: de St. Pancratiuskerk

Uitgeest: de Kosterij

Privacy
We gaan zorgvuldig om met uw gegevens. We hebben deze gegevens nodig om vast te stellen of u recht op hulp heeft. Ze worden niet aan anderen ter beschikking gesteld of ter inzage gegeven.

Hoe lang kan men klant zijn bij de voedselbank?
Maximaal 3 jaar (net zo lang als het traject van een schuldsanering duurt).
In de praktijk kan 75% van onze klanten na 3-6 maanden weer verder zonder onze hulp.

Wat voor hulp geeft de Voedselbank?
Onze klanten kunnen elke vrijdag een (aanvullend) voedselpakket ophalen. Het is aanvullend op hetgeen men zelf als voedsel moet kopen. De inhoud hangt af van wat wij hebben gekregen van onze sponsoren en donateurs. We houden rekening met de grote van het gezin.

Wat zit er in een voedselpakket?
het gaat om eerste levensbehoeften. De samenstelling van het pakket hangt af van onze voorraad. We proberen er in elk geval de volgende producten in de kratten te doen: pasta (plus saus), aardappelen of rijst, verse groente en fruit, iets voor het ontbijt, blik soep, één maal in de drie weken koffie of thee, brood, een snoepje/koekje. Eventueel zuivel of eieren en één keer per maand afwasmiddel of wasmiddel en tandpasta en tandenborstel. Vanaf juni 2017 wordt er ook voor één of twee maaltijden vlees uitgedeeld, dat wij diepgevroren van de Aldi in Beverwijk/Heemskerk ontvangen.

Wij proberen voor drie maaltijden per week te zorgen. Het blijft een aanvulling op wat men zelf aan voedsel moet kopen.

Nieuwkomers krijgen altijd een extra tas met artikelen, zoals wasmiddel, toiletpapier, tandenborstel, tandpasta, en andere artikelen voor persoonlijke hygiëne etc.

Recepten
kookboek-300x300

Eigenlijk staan mensen die afhankelijk zijn van het pakket van de Voedselbank veel vaker voor het probleem gesteld dat men van een niet bij elkaar passende voorraad etenswaren iets lekkers moet koken. Iedereen met weinig geld staat ook soms in zijn keuken en koelkast te kijken wat er nu dringend verwerkt moet worden om toch iets leuks te kunnen voorschotelen.

Op de volgende websites vindt u een aantal recepten die de klanten van de voedselbank helpen om met beperkte middelen toch weer iets lekkers op tafel te zetten.

Voedselbank recepten

Voedselbank clubs